Despre

Enjoy the spirit of sport!

Cea de-a 12-a ediție a Campionatelor Mondiale de Futnet are loc la Cluj-Napoca, Romania, între 16 și 18 noiembrie 2018 și este organizată de Asociația de Futnet România și de UNIF (Union Internationale de Futnet).

Campionatele Mondiale de Futnet 2018 reprezintă un spectacol de excelente abilități ale sportivilor de toate vârstele care vor să câștige admirația și respectul tuturor fanilor, o ocazie fantastică de a vedea multe talente în devenire și viitoarele stele ale acestui sport.

Vă promitem o experiența extraordinară, așa că notați în agenda dumneavoastră data de 16-18 noiembrie 2018, când al doilea oraș ca mărime din Romania, Cluj-Napoca, va găzdui Campionatele Mondiale de Futnet.

Campionatele Mondiale de Futnet se desfășoară pe durata a 3 zile în cele 3 probe: simplu, dublu și triplu.
Fiecare probă va fi premiată cu locurile I, II și III.
Câștigătoarea unui meci este declarată echipa care iși adjudecă prima, 2 seturi din 3.

Va fi declarată și premiată, cea mai bună națiune, țara care adună cele mai multe medalii cumulat cu valoarea lor.
Evenimentul este deschis țărilor din întreaga lume, fără o selecție prealabilă.

Cea mai bună națiune în acest sport este Republica Cehă care are peste 8.000 de jucători legitimați. Aproape la fel de bine se prezintă Slovacia, fiind la rândul ei o pastrătoare a tradiției acestui sport inventat în anii 20 în fosta Cehoslovacia. Numele tradițional al acestui sport în aceste țări este NOHEJBAL și se joaca cu o minge asemănatoare cu cea de fotbal ca dimensiuni dar are o viteza mai mica, se joacă cu maxim 3 atingeri și doua căderi ale mingiei.

Cea mai spectaculoasă echipă în acest sport este Coreea de Sud. Jucăatorii coreeni vor face deliciul publicului prin execuțiile din foarfecă marca Cristiano Ronaldo și vor fermeca publicul cu o parație exeotică. În Coreaa de Sud sunt peste 4 milioane de practicanți ai variantei tradiționale a acestui sport, practicat sub numele de JOKGU. Jokgu este sportul inventat de catre forțele aeriene armate Coreene in anii 50 cand stâteau cantonați in cazarme în urma conflictului cu Coreea de Nord. Este un sport practicat in cadrul armatei iar armata este obligatorie in Coreea de Sud. Varianta tradițională de JOKGU se joaca cu o minge mai mică decăt cea clasica de fotbal, 4 contra 4 jucători și se joacă cu 3 atingeri si 2 sau 3 căderi ale balonului.

O tradiție îndelungată în practicarea acestui sport este in România, Franța, Elveția și în majoritatea țărilor din America de Sud.

La nivel internațional se joacă cu o singură cădere a balonului și maxim 3 atingeri succesive, pentru probele de dublu și triplu. La proba de simplu mingea poate cădea o singură data și poate fi atinsa de două ori indiferent de succesiunea acestora.

Dimensiunea exterioară a terenului este ca si a terenului de volei, adica fiecare jumătate de teren este un pătrat de 9/9 m. Fileul are o înalțime de 1.1 m și nu poate fi atins în niciun fel în fel în timpil jocului. Piciorul poate trecut peste fileu ca se contreze mingea fără a atinge fileul și adversarul.  Ehistă și o împărțire interioară sub formă de T care scurtează terenul la 6,4 m pentru proba de simplu și dublu, iar la simplu serverele se dau ca la tenisul de cămp in cele două jumâtâți ele T-ului.

Mingea de joc are dimensiunea și greutatea cele de fotbal dar are o construcție ca ale mingilor de volei și au astfel o viteză mai mică de deplasare.